Post Terhangat dan Terbaru di Blog SIISM


Pakej Set Bersalin TERHEBAT!!
2 Milk Booster TERBAIK

Monday, February 24, 2014

Jaundice Bayi..Bolehkah dielakkan?


Assalamualaikum w.b.t..

Hai dah berhabuk, bersawang dah blog Ibu Idaman ni..hehehe..mintak maaf ye rakan-rakan semua..Ibu Idaman ni baru sihat..Alhamdulillah dengan kurniaan rezeki...My Love Iman bakal dapat adik tahun ni..ameen..=)

Hari ni terasa rajin nak update..hehehe..Alhamdulillah..ramai rakan-rakan Ibu yang bersalin baru-baru ni..tapi rata-ratanya bila tanya anak jaundice ke..kebanyakannya jawab 'ya'...ibu pun risau jgak dengan preggy kali ni..sebolehnya kita tak nak la kan..Alhamdulillah Nur Iman dulu xde jaundice langsung..sampai nurse pun naik heran..semuanya rezeki dari Yang Maha Esa..Alhamdulillah..lpas2 tu baru teringat apa yang Ibu amalkan ye mase tu.....

Bila kandungan masuk 7 bulan lebih..Ibu mula amalkan minum susu kambing 2 paket sehari..habis je susu kambing hi goat tu, Ibu beli susu kambing kurma madu keluaran Yusmira (macam dalam gambar )..pastu kurma memang makan lah kebetulan bulan puasa..hihiih..mungkin ni salah satu faktor Nur Iman tak kena kuning..Syukur Ya Allah..






Hari ni timbul kesedaran rasa nak kongsi dengan rakan-rakan..ramai plak geng-geng yang preggy tahun ni....cari punya cari..Ibu terjumpa artikle mengenai jaundice ni dari seorang ustaz. Jom kita baca sedikit perkongsian Ilmu dari Ustaz Wan Asrul Al-Aydrus ni......

NEONATAL JAUNDICE
Apabila menyentuh tentang kelahiran baru, sering kali sang faqir dihubungi oleh ibubapa yang sedang berusaha menangani masalah Kuning atah Jaundice yang berlaku pada bayi mereka.  Alhamdulillah, setakat ini, 2 orang putera dan seorang puteri sang faqir, tiada seorang dari meraka yang di'hinggapi' dengan masalah jaundice (kuning), doktor atau jururawat yang menguruskan isteri tersayang dan bayi lazimnya agak 'Ajabi, apakah pemakanan atau amalan ibu kepada tiga orang anak ini, sehingga tiada langsung tanda kuning. Satu jawapan yang dapat diberi BACK TO SUNNAH.

UNTUK MENGELAKKAN, IBU SEMASA MENGANDUNG DIGALAKKAN :

1) Menelan madu (tanpa air) 3sudu atau meminum air madu 5 sudu (Tiada masalah bagi mereka yang mengalami masalah kencing manis, malahan itu adalah terapi bagi masalah kencing manis)

2) Mengamalkan minum susu kambing 2 cawan sehari, pagi semasa sarapan, malam sebelum tidur. (Sebaiknya dicampur dengan sedikit zaafaran)

3) Mengamalkan meminum pati delima paling kurang 500ml sehari.

4) Banyakkan memakan kurma sebagai sarapan.

5) Mengamalkan memakan buah tin setiap 3 hari.

6) Menelan minyak zaitun apabila umur janin sudah mencapai 5 bulan ke atas.

7) Suami digalakkan menggosok lembut perut isteri yang sedang hamil sambil berselawat sebanyak mungkin.

* Buat pengetahuan semua, isteri tersayang dan anak-anak tidak pernah mengambil apa-apa suntikan pelalian vaksin, dari hamil sehingga sudah besar bayi tersebut. Kerana sang faqir percaya, vaksin yang terbaik adalah MADU LEBAH. (Biarlah orang hendak panggil kolot molot, asal kita tahu dan yaqin apa yang kita amal serta lakukan)

BAGI MEREKA YANG MENGALAMI MASALAH KUNING INI, ANTARA KAEDAH YANG BOLEH DILAKUKAN ADALAH :

1) Ibu perlu banyak memakan kurma dan menelan madu 1-3 sudu setiap pagi sepanjang tempoh menyusukan bayi, kerana susu ibu adalah yang terbaik untuk merawat masalah kuning, maka pastikan susu ibu tersebut terbaik keadaannya. Antara untuk memastikan jaminan kualiti susu ibu adalah kurma dan madu. 

2) Titiskan 5-7 titis susu kambing ke dalam mulut bayi yang menghidapi masalah kuning tersebut.

3) Jika boleh, elakkan penjemuran kerana kulit bayi masih nipis dan kurang perlindungan, jika terpaksa jemur, maka dijemurkan pada waktu awal dhuha (jam 830pagi -930pagi) lebih dari waktu ini, kulit bayi sudah tidak dapat menerima kepanasan cahaya tersebut.

4) Bayi setiap pagi diberi hisapan madu dari jari ibu atau ayahnya. (Petua ini tidak tertakluk kepada masalah kuning sahaja, malahan kepada yang tidak punya masalah)

5) Buat urutan lembut di pelipis bayi (atas kening), dari pangkal mata dalam ke pangkal mata luar, sambil berselawat atau bertasbih, paling kurang 7x, setiap pagi. (untuk mengelakkan kuning naik ke kepala dan mengelakkan sawan)

Sedikit perkongsian dari Ibu dan Ibu ambil dari Ustaz Wan ni..harap bermanfaat untuk semua..Jom kita amalkan sama-sama..semoga Ibu, Bakal Ibu dan Bayi sihat sentiasa..ameen..

Description: Jaundice Bayi..Bolehkah dielakkan? Rating: 4.5 Reviewer: ameerah zulfa - ItemReviewed: Jaundice Bayi..Bolehkah dielakkan?

Thursday, September 26, 2013

Water Pitcher Murah & Berkualiti

Saya percaya semua sedar kita perlukan penapis air dirumah..betul x? Kebanyakan penapis air yang berjenama mesti harga ribu riban kan? Percaya atau tdak dengan modal xsampai RM400 u oll akan dapat SATU SET WATER PITCHER shaklee? ... harga dah termasuk postage tau... penjimatan berbaloi-baloi dibandingkan harga penapis air dipasaran yang harga ribu riban tu.. dah la harga mampu milik..portable pulak tu..senang nak angkut gi mana-mana..RINGAN DAN MUDAH DIBAWA untuk travel, balik kampung, bawa pergi hotel..so tak perlu risau lagi minum air tak bertapis kat hotel..tak perlu lagi nak beli air botol mineral berbotol-botol.
Apa yang kita akan dapat dalam 1 set  Get Clean Water ? 
 1 filter + refill 3 pack
 housing kit
✔ pitcher

Brapa Liter Air dalam 1 Jug Get Clean Water?
- boleh isi 1.8 Liter air.
- Satu filter ni boleh digunakan untuk menuras sebanyak 303 liter air atau dalam masa 4 bulan, mana yang terdahulu.

Jika nak Beli Berasingan Boleh ker?
Nak beli secara asing pun boleh... Tapi beli complete set ni lagi murah... 
Next time hanya beli filter selepas filter yang dibekalkan dalam set ini habis diguna pakai. .
bila dah sampai masa nak tukar filter, kita hanya perlu beli filter jer..jangan risau, murah jer..yg boleh guna 
untuk 1 tahun..jimat sangatttt...compare pegi beli mineral water kat supermarket !!..air kosong dengan Water Pitcher Shaklee bukan sahaja bersih, malah rasanya sangat enak...tak rasa macam air masak biasa....
Kenapa mesti pilih water pitcher Shaklee ?? 
Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!
• Disahkan oleh Persatuan Quality Air (WQA) dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!
• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!
• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!

• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

Keistimewaan Shaklee Get Clean Water Pitcher
SELAMAT : “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK : Menjimatkan Kos Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL 
: Lebih banyak air bersih pada setiap masa Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM : Memelihara alam sekitar Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.


BERMINAT? boleh hubungi saya & dapatkan harga ISTIMEWA!

 Sms/wassup 013-5116965

 boleh juga PM/inbox fb saya

Klik Like Fanpage https://www.facebook.com/SusuIbuIdamanSiManja

KONSULTASI PERCUMA untuk customer Siism sahaja sepanjang pengambilan produk ini.

 DIJAMIN HALAL & DILULUSKAN KKM
 TIADA KESAN SAMPINGAN
 SERVIS PANTAS & KONSULTASI PERCUMA

*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit
Salam Ceria dari SiiSm,

                               



Description: Water Pitcher Murah & Berkualiti Rating: 4.5 Reviewer: ameerah zulfa - ItemReviewed: Water Pitcher Murah & Berkualiti
Blog Hak Milik Susu Ibu Idaman Si Manja 2014